Receptura tych niezwykłych kosmetyków oparta jest na jedynych w swoim rodzaju innowacjach, w tym:
taksyfolinie – antyoksydancie pozyskiwanym z rośliny wyhodowanej na poletkach uniwersyteckich;
mikronizacji ekstraktów – maksymalnym zmniejszeniu cząsteczek, aby efektywniej wnikały w naskórek;
emulsji wielokrotnej (w-o-w) – wodzie, w oleju, w wodzie, w której składniki są stopniowo uwalniane dzięki czemu wnikają w głębsze warstwy skóry, dodatkowo są chronione przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.
.
.
Do tej pory ta zaawansowana emulsja spotykana była głównie w farmaceutykach. Dzięki swojej niezwykłej strukturze umożliwia wnikanie zamkniętych w niej substancji aktywnych w głębsze warstwy skóry. Ponadto zabezpiecza i chroni składniki przed czynnikami zewnętrznymi aż do aplikacji kremu na skórę.
Podczas aplikacji przez wmasowywanie może powodować lekkie bielenie i dłuższe wchłanianie się kosmetyków. Wynika to z rozcierania cząsteczek emulsji wielokrotnej.
Jednak po delikatnym wklepywaniu kosmetyku opuszkami palców emulsja wielokrotna wchłania się pozostawiając skórę miękką i gładką.
Podczas intensywnego masowania kremem skóra jest rozciągana przez palce. Może powodować to napinanie tkanek i wiotczenie skóry, szczególnie cery dojrzałej.
Wklepywanie i delikatne głaskanie skóry podczas aplikacji kosmetyków ma pozytywnie wpływają na: